Spoorwegmuseum vernieuwt speeltuin en buitenterrein

3 maanden geleden gepubliceerd

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is actief bezig met de herinrichting van zijn buitenterrein. Er wordt gekeken naar de inrichting van de speeltuin, het traject van de kindertrein en de locatie van de distributie-ingang. De doelstelling van deze herinrichting is om het terrein duurzamer en groener te maken en de ervaring voor bezoekers te verbeteren.

Duurzaamheid en beleving

Meer groen en ‘spoorse’ elementen zoals rails, bielzen en treinenkoppen, zullen aan het terrein worden toegevoegd. Dit zal bijdragen aan de algemene sfeer en de beleving van de bezoekers. De werkzaamheden zijn al gestart en de feestelijke heropening van het vernieuwde terrein staat gepland voor zaterdag 18 mei.

Speelmogelijkheden voor de kleinsten

Uit publieksonderzoek van het museum bleek dat er een behoefte was aan meer speelmogelijkheden voor de kleinste bezoekers. Daarnaast wordt de buitenruimte op mooie dagen druk bezocht, waardoor het museum streeft naar een klimaat-adaptieve ruimte met meer groen, meer mogelijkheden voor schaduw en een betere afwatering.

Nieuwe indeling en collectie

Op het vernieuwde achterterrein zal de bijzondere beeldencollectie van het museum een prominentere plek krijgen. Dit zal bijdragen aan de ervaring en het leerproces van de bezoekers. Het ontwerp van het vernieuwde achterterrein is gemaakt door OKRA Landschapsarchitecten en wordt uitgevoerd door Rots Maatwerk.

Vernieuwing kindertrein en speeltuin

De populairste attractie op het achterterrein, de kindertrein, was aan het eind van zijn levensduur en wordt vervangen. Ook het traject van de kindertrein wordt aangepast, waardoor bezoekers niet meer het spoor hoeven over te steken naar attractie De Vuurproef. De nieuwe speeltuin zal bereikbaar zijn via een uitdagende klimbrug, terwijl de oude situatie met een waterbassin en bootjes verdwijnt.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Stichting Goede Doelen Nh1816 Verzekeringen.